Špansko veleposlaništvo v Ljubljani - Kultura > Nerazvrščeno > RUDNIKA ŽIVEGA SREBRA IDRIJA IN ALMADÉN, DEDIŠČINA, KI POVEZUJE ŠPANIJO IN SLOVENIJO

RUDNIKA ŽIVEGA SREBRA IDRIJA IN ALMADÉN, DEDIŠČINA, KI POVEZUJE ŠPANIJO IN SLOVENIJO

Skupna nominacija rudnikov živega srebra Almadén (Ciudad Real, Španija) in Idrija (Slovenija) z naslovom “Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija” , ki sta jo vložili Španija in Slovenija, se je na 36. zasedanju Unescovega Odbora za svetovno dediščino v Sankt Peterburgu junija 2012 vpisala na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. UNESCO je v omenjenih rudnikih prepoznal edinstvena primerka pridobivanja živosrebrne rude, njuno pomembnost v preteklih stoletjih in bogato zapuščino povezano s pridobivanjem te rude. Za Španijo, ki je na drugem mestu na svetu po vpisih na seznam Unescove svetovne dediščine, je to že 44. vpis. Trije spomeniki so zaščiteni kot naravna dediščina, dva kot mešana (naravna in kulturna dediščina), ostali pa kot kulturna dediščina.

  • 12. decembra 2012 ob 19. uri bo v Idriji potekala podelitev listin županoma obeh mest. Prisotni bodo visoki predstavniki Španije in Slovenije: minister za šolstvo, znanost, kulturo in šport Slovenije Žiga Turk, župan Idrije gospod Bojan Sever, župan Almadéna gospod Carlos Jesús Rivas Sánchez, generalni direktor za kulturno dediščino Castille – La Mancha gospod Francisco Javier Morales Hervás in veleposlanica Španije v Sloveniji gospa Anunciada Fernández de Córdova.

Program:

  • “Grüs an Indria”, Godbeno društvo rudarjev Idrija, GDRI, dirigent Domen Prezelj
  • Pozdravni nagovor: župan občine Idrija Bojan Sever
  • “Ogenj, jeklo, upanje”, GDRI, solistka pevka Neža Hladnik
  • Odlomki iz Valvasorjeve “Slave vojvodine kranjske”, dramski igralec Ivan Rupnik
  • Matija Lipužič: “Rudnik, v rudniku”, recitator Iztok Jereb
  • “Nocoj pa, oh, nocoj”, GDRI, solist orgličar Miro Božič, plesalka Iris Verbič
  • “Castles in Spain”, GDRI
  • Podelitev listine z nagovori
  • “Money”, glasbena skupina Banditi

Zapuščina večstoletnega rudarjenja

Rudnika Almadén in Idrija predstavljata največji rudišči živega srebra na svetu in vse do danes sta ohranila najpomembnejšo tehnično dediščino povezano s pridobivanjem te rude. Pomembna pa nista le zaradi pridobivanja živega srebra. Od 16. stoletja dalje se je namreč živo srebro pridobljeno v Almadénu in Idriji uporabljalo za pridobivanje srebra v ameriških rudnikih.

Rudnika sta prav tako prispevala k zbližanju obeh držav, Španije in Slovenije, na  gospodarskem, tehnološkem in kulturnem področju. Zaradi specifične geološke značilnosti obeh rudišč živega srebra sta postala edinstvena primerka interakcije med človekom in naravo.

V primeru Almadéna, ki se nahaja v španski provinci Ciudad Real, se je rudarstvo začelo že celo pred prihodom Rimljanov na Iberski polotok in tako je rudnik postal zgled za druge rudnike po svetu. V 16. stoletju je živo srebro začelo potovati iz Almadéna in Idrije v Ameriko in tako so se začele izmenjave tehnik, ki bi izboljšale proces pridobivanja rud.

Danes predstavljata prvovrstno kulturno dediščino.

Zaradi vsega navedenega je Unescov Odbor za svetovno dediščino leta 2012 rudnika vpisal na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Več informacij na:

UNESCO: http://whc.unesco.org/en/list/1313

Občina Almadén: http://www.almaden.es/

Občina Idrija: www.idrija.si