Razstava

gramaticas web

20. maja je bila v Razstavni dvorani NUK odprta razstava

 ”Iz zgodovine španske slovnice. Umetnost govora, branja in pisanja v staroselskih jezikih 16., 17. in 18. stoletja”

in bo na ogled do 16. junija.

 

Razstava prikazuje zgodovinsko-jezikoslovni pregled več kot dva tisočih staroselskih  jezikov Amerike in Azije, ki so jih kodificirali španski humanisti, predvsem misijonarji.

Prvo slovnico v mehiškem jeziku je napisal menih Andrés de Olmos leta 1547, prva slovnica v Mehiki pa je bila natisnjena leta 1571. Vsi cerkveni redovi so se v Ameriki in potem na Daljnem vzhodu izčrpno posvečali kodificiranju in iznajdbi pisav jezikov, ki so bili tako oddaljeni od Starega sveta ter tako bogati in drugačni v Novem svetu. V muzejih, samostanih in knjižnicah po svetu je registriranih in ohranjenih več kot dva tisoč jezikov, ki so jih preučili do 18. stoletja.

Razstavo sta pripravili Veleposlaništvi Španije v Sloveniji in Avstriji skupaj z NUK in Univerzo v Ljubljani, v sodelovanju z Institutoma Cervantes v Ljubljani in na Dunaju. Pod drugačnimi naslovi je bila na ogled že v Ciudad de Mexicu, Bogoti in Medellinu (slednjo sta odprla kolumbijski predsednik in španski kralj ob praznovanju Jezikovnega kongresa v Kolumbiji). Lansko leto je bila postavljena tudi na Institutu Cervantes na Dunaju.

V Ljubljani razstava vključuje tudi pomembne študije o slovenskem jeziku iz arhivov NUK, ki so bile napisane v istem obdobju in v podobnem duhu, kot je spodbudil hispanoameriške pisce. Nov odraz prijateljstva in odličnega sodelovanja med Španijo in Slovenijo.