Odprtje razstave Vogadors

Galerija Dessa obvešča:

Odprtje razstave Vogadors bo v ponedeljek, 3. marca 2014, ob 20h v galeriji Dessa, Židovska steza 4, Ljubljana. Pred tem, z začetkom ob 18h, bo na Fakulteti za arhitekturo predavanje španskih kuratorjev arhitektov Jordija Badie in Félixa Arranza

»Kdor si pot naprej utira z ustvarjanjem nečesa novega, je kot veslač, ki se premika naprej z veslanjem obrnjen nazaj, in gleda v preteklost, proti obstoječemu, da bi lahko ponovno izumil oporo.« Jorge Oteiza

Razstava VOGADORS – veslači – je predana prihodnosti. Predstavlja 9 del najbolj izstopajočih mladih katalonskih in balearskih arhitektov, ki jih povezuje prostorska senzibilnost. Njihova dela prikazujejo nove pristope delovanja. So odgovor na naraščajoče zahteve družbe po nujnosti bivanja v skupnosti.

Razstava dokumentira trezno in zmerno arhitekturo, ki uporablja zelo preproste materiale, a je obenem izjemno tehnično in intelektualno sofisticirana. Ima močno socialno in etično komponento. Spretno premišljene konstrukcije upoštevajo okolico, ljudi in življenje, ne da bi ob tem zapustile najbolj abstraktne in vizualno sentimentalne vrednote.

Mlada arhitektura generacije išče vrnitev k tradicionalnim vrednotam pomenov in celovitosti. Z etičnega, tehničnega in intelektualnega vidika raziskujejo socialna naključja, trajnost kot edino pot preživetja in ekonomijo pomenov. Snujejo arhitekturo, ki je skupna arhitektom in uporabnikom in katere primarni namen sta etika in socialna harmonija.

Razstava VOGADORS je predstavljala arhitekturo Katalonije in Balearskih otokov na 13. arhitekturnem bienalu v Benetkah 2012.

Več informacij: www.vogadors.cat