Špansko veleposlaništvo v Ljubljani - Kultura > Dogodki > Literatura > SLAVNOSTNA PODELITEV 3. NAGRADE esAsi

SLAVNOSTNA PODELITEV 3. NAGRADE esAsi

V četrtek, 24. januarja, ob 19. uri je v Klubu CD potekala slavnostna podelitev 3. nagrade esAsi za najboljši prevod literarnega dela iz španščine v slovenščino. Nagrado v vrednosti 3.000 evrov je prejel Miklavž Komelj za prevod dela »Trilce« Césarja Valleja, ki je izšlo pri založbi Lud Šerpa leta 2011.

Namen nagrade je slovenskim bralcem približati in pomagati spoznavati leposlovje v španščini ter nagraditi delo prevajalca.  

esAsi je začela svojo pot leta 2008 in jo poznamo v dveh oblikah: nagrada za najboljši prevod iz španščine v slovenski jezik za poklicne prevajalce in nagrada za mlade prevajalce. Nagrada za poklicne prevajalce je bila dosedaj podeljena leta 2008 Alešu Bergerju za prevod dela “Ciganski romancero” Federica Garcíe Lorce in leta 2010 Marjeti Drobnič za prevod dela “Vročica in sulica” Javierja Maríasa.

Tokrat so se za nagrado potegovali prevodi literarnih del iz španščine v slovenski jezik, ki so bili izdani v Sloveniji med letoma 2004 in 2012. Predstavljenih je bilo šestnajst odličnih del španskih in južnoameriških avtorjev.

Žirijo, ki ji je predsedoval slovenski pesnik Tomaž Šalamun, so sestavljali Franco Juri, novinar in publicist; Nataša Müller, prevajalka in predstavnica Društva slovenskih književnih prevajalcev; Jasmina Markič, prevajalka in predstavnica Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Ljubljani in  Igor Bratož, novinar (Delo).