Špansko veleposlaništvo v Ljubljani - Kultura > Dogodki > Natečaj Ruta Quetzal BBVA 2013

Natečaj Ruta Quetzal BBVA 2013

Natečaj Ruta Quetzal BBVA 2013

Od tropskega deževnega gozda Darién do Evrope Karla V.

Velika pustolovščina odkritja Tihega oceana

Španija – Panama

Veleposlaništvo Španije v Ljubljani ima čast objaviti natečaj za dijaško štipendijo RUTA QUETZAL BBVA 2013. Gre za čudovito študijsko potovanje, ki mladim, rojenim v letih 1996 in 1997, z dobrim znanjem španskega jezika, ponuja priložnost, da v času enega meseca, predvidoma med 16. junijem do 25. julijem 2013, doživijo nepozabno izkušnjo v Španiji in Panami.

28. izvedba programa Rute Quetzal BBVA bo praznovala 500-letnico odkritja Tihega oceana. Leta 1513 je španski raziskovalec Vasco Núñez de Balboa prečkal panamski tropski deževni gozd Darién in tako dosegel Tihi ocean, ki ga je poimenoval Južno morje. Zmagovalec natečaja bo sodeloval v odpravi z 225 udeleženci iz 53 držav, ki bo potovala po poteh španskega osvajalca iz Estremadure.

V Španiji bosta popotnike sprejela Njuni veličanstvi španski kralj Carlos in kraljica Sofía. Eden glavnih ciljev potovanja in študijskega programa bo spoznavanje lika Karla V. najprej v Yustu v Španiji in nazadnje v Belgiji, kjer bodo mladi spoznali kraje, kjer je kralj živel in vladal. V Bruslju bodo spoznali nekatere najbolj pomembne institucije Evropske unije.

V Sloveniji bo podeljena ena štipendija, ki bo izbranemu dijaku krila vse stroške potovanja. Kljub temu pa bo moral izbrani dijak sam kriti stroške povratne letalske karte iz Slovenije v Madrid.

Zainteresirani kandidati morajo na spletni strani izpolniti obrazec Modelo 2 http://www.rutaquetzalbbva.com/TLRQ/index.php?id=353 in ga natisnjenega oddati na Veleposlaništvu Španije v Ljubljani do 15. januarja 2013. Zelo pomembno: sprejete bodo samo tiste vloge, v katerih bodo v razdelku “Datos escolares de alumno” navedene opombe učitelja o učencu!

Kandidata, ki bo predstavljal Slovenijo bo 21. januarja 2013 po opravljenih preizkusih in razgovorih izbrala komisija. Kandidati bodo morali napisati spis, v katerem bodo predstavili projekt družbenega prizadevanja, v katerem je potrebno na trajnostni način rešiti nek družbeni problem, ki ga kandidat pozna in opazuje iz neposredne bližine. Ta problem lahko zadeva socialno izključene osebe, otroke in starejše, okolje ali infrastrukturo mestne četrti oz. mesta, ter različna področja, kot so zdravstvo, izobraževanje, priseljevanje itd. Pri preizkusu morajo udeleženci natečaja upoštevati naslednjih osem točk:

-                     Ugotovljeni družbeni problem

-                     Kdo so prizadeti

-                     Pobude za reševanje problema

-                     Načrt razvoja pobude za reševanje problema in njenih faz

-                     Potrebna pomoč za izvedbo projekta

-                     Financiranje projekta

-                     Osebe, ki bodo imele korist od projekta

-                     Ideje za stabilnost in ohranjanje predstavljenega projekta skozi čas

Dijaki bodo projekt lahko pripravili predhodno, vendar med pisanjem spisa na veleposlaništvu, pri sebi ne bodo imeli gradiv.

Za dodatne informacije obiščite www.rutaquetzalbbva.com ali kontaktirajte Veleposlaništvo Španije v Ljubljani na elektronski naslov emb.liubliana.ofc@maec.es ali po telefonu 01/ 420 23 30.

… bil je najboljši mesec mojega življenja!…

…Naučila sem se veliko novih stvari, ne le praktičnih, kot npr. postaviti šotor, pripraviti nahrbtnik na najboljši možen način, organizirati se in stuširati v 2 minutah!! umiti zobe v 1 in iti na stranišče v pol minute, temveč tudi vrednot…

…Povrnil se mi je občutek, da je cel svet ena velika družina. Enega od najbolj navdihujočih trenutkov sem doživela v neki vasi v Kolumbiji, kjer so kljub omejeni količini vode le-to delili s 300 osebami. In hrano prav tako. V celoti sem se zavedla, kako malo stvari potrebujem za življenje. In da se tistih stvari, ki me resnično osrečujejo, ne da kupiti…

…Danes, potem ko imam za sabo to magično, neverjetno in nepozabno izkušnjo, vem da te Ruta Quetzal zaznamuje za celo življenje. Potem, ko sem videla, kako me je ta izkušnja spremenila, vam želim izraziti neizmerno hvaležnost. Saj se ne počutim več kot deklica, temveč kot mlada ženska, ki je odgovorna in malce drugačna od “običajnih ljudi”…

…Hvala, da sem bila lahko del Rute Quetzal 2012.

־ Odlomki iz pisma Maše Kostanjevec, slovenske udeleženke Rute Quetzal 2012, gospe Anunciadi Fernández de Cordova, Veleposlanici Španije v Sloveniji, po vrnitvi s potovanja