Špansko veleposlaništvo v Ljubljani - Kultura > Dogodki > Glasba > MIO2012 (Maribor International Orchestra 2012)

MIO2012 (Maribor International Orchestra 2012)

Mednarodni orkester Maribor se letos organizira že četrtič. Vsako leto združuje izvrstne mlade glasbenike z vsega sveta. Letos se bo v Ljubljani srečalo 350 glasbenikov (38 Špancev) iz 36 držav, ki se bodo v okviru Orkestrske akademije pod budnim očesom priznanih virtuozov, profesorjev in dirigentov, učili in poustvarjali glasbena dela, da bi postali vrhunski glasbeniki. Za to je potrebno imeti močno voljo, veliko mero potrpežljivosti, discipline in trdega dela.

MIO2012 združuje dve področji: Orkestrsko akademijo – Mednarodni orkester Maribor 2012 in Akademijo Branimirja Slokarja – mojstrske tečaje za orkestrske instrumente, koncertne mojstre in dirigente. Mladim zagotavlja študij ter koncertiranje s priznanimi evropskimi umetniki in pedagogi v Evropi. Projekt je zastavljen tako, da spodbuja interakcijo med solistom, dirigentom, vodji sekcij, koncertnim mojstrom in orkestrom. Tak sistem ustvarja optimalne možnosti za mlade glasbenike, da lahko študirajo in spremljajo različne stopnje procesa, vse od izobraževanja do nastopa in pripravljenosti na izpostavljanje na profesionalni ravni, tako da jim projekt zagotavlja več kot lahko prejmejo v svojem lokalnem okolju.

Mednarodni orkester Maribor 2012 se bo v okviru Festivala Ljubljana predstavil z dvema različnima simfoničnima programoma pod vodstvom dirigentov Žive Ploj Peršuh in Klausa Arpa. Poleg koncertov v Ljubljani, bo MIO 2012 imel koncerte tudi v Mariboru, Čedadu (Italija), v Londonu (Anglija) in v Salcedi de Caselas (Španija).

Koncerti v Ljubljani se bodo odvijali v Slovenski filharmoniji, in sicer 15. in 20. julija ter 1. avgusta ob 20. uri.