Špansko veleposlaništvo v Ljubljani - Kultura > Dogodki > Film > Dokumentarni film Pablova zima na Festivalu dokumentarnega filma

Dokumentarni film Pablova zima na Festivalu dokumentarnega filma

Festival dokumentarnega filma sporoča:

V okviru 15. Festivala dokumentarnega filma (1. – 8. marec 2013) bo v soboto, 2. marca, ob 18.30. uri in v ponedeljek, 4. marca, ob 17.30. uri, v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma predvajan španski dokumentarni film režiserja Chica Pereire z naslovom Pablova zima.

Gre za intimni portret naslovnega junaka, nekdanjega rudarja, sedaj pa upokojenega starega nergača, verižnega kadilca in cinika Pabla, ki z ženo živi v podeželskem mestecu v Španiji. Pablo ima za seboj že več srčnih infarktov, zato je prepričan, da živi na “sposojenem” času. Predvsem pa je prepričan, da bo živel dlje, če se bo uspešno izogibal zdravnikov. V kraju, kjer živi, je bil nekoč rudarski center, medtem ko danes okoliš nazaduje. Tam živijo predvsem starejši ljudje, skupaj s Pablom, ki naniza toliko sarkastičnih komentarjev, da je film skoraj komedija, čeprav je prežet tudi z melanholijo redkih preživelih rudarjev, ki jim je Pereira tudi posvetil film.